Retail Development

East Middle Callerton, Callerton Rise, Newcastle Upon Tyne

The site is located on the junction between Stam­fordham Road and Whorlton Lane in Newcastle Upon Tyne in the Northeast region of Eng­land and was designated as open space delivered as part of a bigger residential planning per­mission. Despite the site being turfed and planted, it emerged that it offers little ecological landscape or prac­tical value. Considering its proximity to the roundabout junction and overall loca­tion within the new residential development, the designated green space is of minimal practical use and a more suitable employment had to be proposed.

Client
Sansec Developments

Sector
Retail

Services
Concept Design, Planning, Tender, Construction

Client
Sansec Developments

Sector
Retail

Services
Concept Design, Planning, Tender, Construction

GROUND-FLOOR-PLAN
SITE-PLAN

The client and the design team agreed the best use would be a new development, comprising two retail units and a veterinary surgery with associated parking spaces, access road, footpaths and landscaping. However, the principal directive was to ensure that the proposed scheme is sustainable and considerate of its surrounding, both built and natural environment.

The proposed footprint is set with respect to the area’s character and any stepping back of the buildings are presented in a subtle form. Considering how a building and site impact on each other it is proposed that the design engages with the topography and levels of the site.

The building opens up at full height towards the pedestrian and vehicular access area, loosing itself into the landscape towards the roundabout junction. The effect of blending with nature is achieved by the roof’s design which slopes towards the south east of the site boundary and taking advantage of the natural fall of the site. Together with a refined landscaping solution, this will allow the site to still present itself as a green gateway for the East Middle Callerton housing development. A green wall is also proposed externally on the north west and south west elevation of the building. It creates a dense screen of healthy green stems that add texture and tranquillity to the pedestrian access area, a key focal point from the north west. It provides opportunities to incorporate biodiversity to the scheme and reducing even more the visual impact of the proposed building to the surrounding environment.

SHARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin