Residential Development

Ilford, Land at Rear of 175 Longwood Gardens, IG5 0EN

The vacant site represented by the former beer garden of Grade II Listed Dr. Johnson Public House in Ilford, sits within a predominantly residential area with a small number of local shops on Longwood Gardens. The wider area around Longwood Gardens and Rushden Gardens is a clearly defined townscape of two-storey terraced houses dated from 1930’s to late 1940’s and are located behind small front gardens with longer private gardens to the rear.

Client
Dr. Johnson Developments

Sector
Residential

Services
Concept Design, Planning, Tender, Construction

Client
Dr. Johnson Developments

Sector
Residential

Services
Concept Design, Planning, Tender, Construction

Ground-Floor-Plan
First-Floor-Plan
Penthouse-Plan
Site-Plan

The new three storey residential development aims to accommodate nine new apartments with private and communal amenity and parking within a private micro neighbourhood. The proposed footprint is engaging with the existing street line, but the new residential building steps back on the upper floors as a pre­caution to minimize any risks to the neighbouring properties and environment. The same approach has been preferred with regards to height with the second floor stepping back to both the western, eastern and southern sides. The rhythm of the existing street scene has been replicated in the new design along with architectural style and decorations sympathetic to the adjacent Grade II Listed building. This pairing creates a unique character that sets up the strong identity of the new building.

Considering the busy urban character of the area, the design team tried to offer a better, more private, and healthier form of inhabitancy to future occupants. In addition to the generous green area around the protected trees at the rear of the proposed development, a communal roof terrace is proposed within the stepping back area towards the extent of the proposed block to the southern boundary. Detailed sustainable design is achieved through the compact building form, use of suitable materials and the orientation of the apartments. These measures in conjunction with the extent of glazed openings maximised where possible to ensure adequate natural ventilation and daylight, create an energy efficient living environment.

SHARE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin